Blog

29.02.2024

Airbus A321 simulaattori projektin lyhyt esittely

Mistä on kyse?

Olen harrastanut lentokonesimulaattori pelien pelaamista oikeastaan koko ikäni. Jossain vaiheessa aloin haaveilemaan, että olisipa minulla vielä jonain päivänä oma lentosimulaattori. Vasta viime vuodet alkoivat näyttämään, että kustannuksien puolesta sekä tekniikan kehittymisen myötä, oma simulaattori saattaisi olla mahdollinen toteuttaa.

Keväällä vuonna 2020 korona tuli Suomeen ja marraskuussa totesin, että nyt on sopiva hetki aloittaa rakennusprojekti.

Rakensin ensin asuntoni olohuoneeseen Airbus A321 lentokoneen ohjaamon kapteenin puolen, eli ohjaamon vasemman puolen sekä keskikonsolin, eli pedestalin. Hieman myöhemmin hankin myös kattopaneelin, eli “overheadin”.

Ensimmäinen versio Airbus A321 lentosimulaattorista
Ensimmäinen versio Airbus A321 lentosimulaattorista

Aika pian alkoi hiipiä ajatus, että miksi en rakentaisi myös perämiehen puolen, kun kerran olin päässyt vauhtiin. Melko pitkän etsimisen jälkeen, löysin marraskuussa 2023 simulaattorille oman “kodin” ja näin pääsin jatkamaan rakentamista. Kirjoitan hieman myöhemmin jutun simulattorin rakennusvaiheista.

Airbus A321 simulaattorin ohjaamo
Airbus A321 lentosimulaattorin ohjaamo – Simulento

Tämä ohjaamo pysyy paikallaan, eli mitään hydrauliikkaa tai sähkömoottoreita ei ole. Vielä ainakaan, hehe. Maisemanäkymää tekevät neljä 55 tuumaista HD-televisiota. Ohjaamon rungon olen rakentanut itse puumateriaalista ja Airbus-paneelit on tilattu valmiina. Koska juotinkolvi pysyy myös käsissäni, olen tehnyt muutamia elektroniikka kytkentöjä itse.

Airbus-paneelit ovat kytketty X-Plane 12 Pro pelialustaan, mikä on kaupallinen versio X-Plane -pelistä, ja suurin osa napeista ja vivuista toimii.

Lentotoimintaa on mahdollista suorittaa myös reaaliaikaisesti ns. Vatsim-verkossa, missä on muitakin simulaattorilentäjiä sekä oikeita ihmisiä hoitamassa lennonjohtajien virkaa. Kun lennetään edellä mainitussa verkossa, niin siellä pitää osata lentämiseen liittyvät proseduurit sekä ilmailuenglantia että myös ilmailun terminologiaa.

Sekä kapteenilla, että perämiehellä voi olla käytössä tabletit. Tabletteihin on mahdollista ladata Navigraph -niminen sovellus, jonka avulla voidaan seurata lennon etenemistä. Sovelluksella voi myös katsoa lentoon liittyviä karttoja. Vatsim-verkossa pelaaminen sekä tablettien ja Navigrap -ohjelman käyttö simulaattori lentämisessä vaatii sen, että simulaattorin käyttäjällä ovat nämä omasta takaa ja tunnukset hankittuna.

Simulaattorissa on luonnollisesti myös oma keittiö eli “galley” tai “pantry”, missä voi valmistaa mikroaterioita ja keittää päälle hyvät kahvit. Ruoat sekä virvokkeet säilyvät jääkaapissa. Simulaattorin tiloissa on alkoholin nauttiminen ehdottomasti kielletty.

Airbus A321 lentosimulaattorin keittiö, eli pantry
Airbus A321 lentosimulaattorin keittiö, eli pantry tai galley – Simulento

Vielä on hieman viimeisteltävää, esimerkiksi perämiehen tuoli saa uuden päällisen, samoin kapteenin puolelle tulee uusi tuoli. Mutta simulaattori on nyt sillä mallilla, että sitä voi hyvin jo käyttää. Tällä hetkellä tehdään vielä muutamia testilentoja ja käydään läpi käydään mm. käyttöönotto proseduureja pienemmällä käyttäjäryhmällä.

Tarkoitus on lähitulevaisuudessa alkaa ottamaan asiakkaita käyttäjiksi ja siitä ilmoitetaan myöhemmin. Tulevat käyttäjät tekevät sopimuksen “pelisäännöistä” Simulento yrityksen kanssa. Alussa simulaattoria pääsee kokeilemaan “tutustumishinnalla” ja myöhemmin hinnoittelu muuttuu.

Mikäli sinua kiinnostaa hakea Simulento yrityksen asiakkaaksi, ota haltuun meidän sosiaalisen median kanavat klikkaamalla linkkejä alapuolella. Postituslistalle voit liittyä täällä.

Ystävällisin terveisin,
Mikko Saarvola
[email protected]
Simulento

General
Avatar
About Simulento

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *